Situated on an elevated sloping site with 180° stunning views to the northern aspect, the form of the dwelling and configuration of the spaces in this home were directly in response to these dominant environmental factors.

The site was benched to form a platform for the footprint of the house. The floor plan literally followed the gentle curve of the land behind the house, minimising alterations to the existing landform. A 3m high retaining wall to the south allowed the house to be nestled back into the landscape. This allowed the northern face to be open to the views and northern solar gain required in the winter months.

Passive design principles were a key to the success of this home – solar gain to the thermal masses in the floor and walls and options for large and small volumes of cross ventilation when required.

A lap pool, interior courtyard, library, cinema room and separate guest accommodation were all successfully integrated into this home that the client continues to enjoy.