Araroa Studio is purpose built for self-contained tourist accommodation. Situated in an elevated remote rural location, with expansive views north along the east coast, the building is a place of retreat.

The footprint of the living spaces is a mere 70 sq m, which includes two double bedrooms, a generous bathroom and a spacious open plan kitchen/dining/living space. There is also 30 sq m of deck area, separated into two zones, each allowing shelter from different wind directions.

Living spaces open out towards the north. This provides high natural light levels, unimpeded views and offers a greater sense of space to the rooms. The overhang to the north is designed to allow low winter sun into the interior whilst hot summer sun is excluded. Careful placement of windows and louvres provide excellent natural ventilation across the living spaces.

Cladding materials are cedar weatherboards and Colorsteel selected for their appearance and low maintenance qualities.  Exterior colours are in the darker range to allow the building to recede into the indigenous bush.